Culoare
În diamante, raritatea este egala cu valoarea. Valoarea diamantelor se bazeaza pe absenta culorii, deoarece diamantele incolore sunt cele mai rare. Diamante de culoare fantezie (Fancy)- cele care se afla în afara gamei normale de culori – cele mai rare si mai valoroase culori sunt roz saturat, albastru si verde. În toate cazurile, chiar si diferente foarte mici de culoare pot avea un impact mare asupra valorii.
Comparativ cu diamantele galbene si maronii fantezie (Fancy), diamantele cu o nota vizibila de orice alta nuanta sunt considerabil mai rare. Chiar si în tonuri deschise si în saturatie slaba, atata timp cat arata culoarea pozitionate cu fata în sus, se califica drept culori fanteziste. Diamantele rosii, verzi si albastre cu tonuri medii pana la întunecate si saturatii moderate sunt extrem de rare.
Clasificarea diamantelor colorate fanteziste (fancy) este complexa si specializata prin urmare este nevoie de specialisti de grad înalt pentru a finaliza procesul de evaluare cu precizie.
Sistemul GIA pentru clasificarea culorilor diamante de culoare fantezie este conceput pentru a se potrivi cu faptul ca nu toate diamantele colorate au aceeasi adancime de culoare. De exemplu, diamantele galbene apar într-o gama larga de saturatii, în timp ce diamantele albastre nu.
Diamantele de culoare fantezie (fancy) au o gama de intensitate a culorii, diamantele colorate intense si aprinse fiind cele mai rare.
Diamantele de culori rosii sau rosiatice sunt extrem de rare si foarte apreciate. Diamantele roz pur sunt mai populare decat diamantele purpurii, portocalii, maronii sau cenusii. Profesionistii din comert, comercializeaza unele pietre foarte atractive din aceasta categorie ca „roz”, iar unele pietre cu nuante violet ca diamante „mov”.
Diamantele albastre sunt extrem de rare. În general, au un nuanta de gri, asa ca sunt rareori la fel de saturate ca safirele albastre. Culoarea lor este cauzata de prezenta impuritatilor de bor – cu cat este mai mult bor, cu atat albastrul este mai profund.
Diamantele albastre sunt extrem de rare, iar cele cu culoare puternica sunt unele dintre cele mai rare pietre pretioase.
Diamantele verzi fanteziste (fancy) sunt de obicei deschise în ton si cu o saturatie redusa. Culoarea lor este adesea estompata, cu o turnare cenusie sau maronie. Nuanta este, în general, în categoria verde galbui. În majoritatea diamantelor verzi, nuanta este limitata la suprafata si rareori se extinde prin întreaga piatra. De aceea, taietorii încearca sa lase cat mai mult din piatra naturala în jurul braului (girdle).
Diamantele verzi îsi capata culoarea atunci cand radiatia deplaseaza atomii de carbon din pozitiile lor normale în structura cristalina. Acest lucru se poate întampla în mod natural atunci cand depozitele de diamant se afla langa roci radioactive sau artificial ca urmare a tratamentului prin iradiere.
Diamantele verzi colorate natural sunt extrem de rare. Datorita raritatii lor si a posibilitatii tratamentelor artificiale de obtinere a culori, diamantele verzi sunt întotdeauna privite cu suspiciune si examinate cu atentie în laboratoarele gemologice. Chiar si asa, testarea gemologica avansata nu poate determina întotdeauna originea culorii în diamantele verzi.
Maro este cea mai comuna culoare de diamant si, de asemenea, a fost utilizata in bijuterii din cele mai vechi timpuri. Romanii din secolul al II-lea au setat diamante maro în inele. Cu toate acestea, în vremurile moderne, au avut nevoie de ceva timp pentru a deveni populare.
Diamantele brune erau de obicei considerate bune numai pentru uz industrial pana în anii 1980, cand au început sa apara cantitati abundente în productia minelor Argyle. Australienii le-au fatetat si montat in bijuterii. Le-au dat nume precum „coniac” si „sampanie”. Marketingul a functionat, iar diamantele maro se gasesc astazi în multe modele de bijuterii cu pret mediu.
Evaluatorii de diamante cauta cele mai puternice zone de culoare din diamant atunci cand le clasifica. Acestea sunt reprezentate de zonele umbrite mai întunecate din ilustratii pentru fiecare diamant colorat Fancy.
Diamantele maro variaza în ton de la foarte deschis la foarte întunecat. Consumatorii prefera, în general, diamantele maro în tonuri medii pana la întunecate, cu un aspect cald, auriu pana la rosiatic. Ele prezinta în general un indiciu de culori verzui, galbui, portocaliu sau rosiatic.
Galbenul este a doua cea mai comuna culoare a diamantului Fancy. Diamantele galbene sunt uneori comercializate sub numele de „canare”. Desi acesta nu este un termen de clasificare adecvat, este folosit în mod obisnuit în comert pentru a descrie diamante galbene fancy.
Pana la sfarsitul anilor 1990, nu exista o cerere prea mare pentru diamante negre. Dar designerii au început sa le foloseasca în bijuterii, în special în contrast cu diamantele incolore minuscule în decoruri pave si au început sa castige popularitate.
Exista si diamante albe fanteziste, acelea au o culoare alba laptoasa. Uneori diamantele albe sunt taiate astfel incat sa afiseze o culoare stralucitoare precum opalul.
Exista, de asemenea, diamante gri. Cele mai multe dintre ele contin un nivel ridicat de hidrogen ca element de impuritate, care probabil provoaca culoarea lor.
Claritate
Cu diamantele de culoare fantezie, culoarea este factorul de valoare dominant. Chiar si diamantele cu numeroase incluziuni care au ca rezultat un grad de claritate scazut sunt apreciate de cunoscatori daca prezinta o culoare atractiva vazute de sus. Desigur, incluziunile care ameninta durabilitatea pietrei pot reduce semnificativ valoarea unui diamant de culoare fancy. Diamantele de culoare fancy pot prezenta granulatii de culoare, care este considerata o incluziune.
Cut (taietura)
Dimensiunea si forma taieturii sunt doua aspecte care pot influenta culoarea diamantului. Cu cat este mai mare un diamant sau cu cat pavilionul sau este mai profund, cu atat mai multa lumina poate circula în el. Acest lucru poate duce adesea la o culoare mai bogata, mai intensa.
Stilul taieturii poate influenta si culoarea. Taietorii au descoperit ca anumite stiluri – de obicei taieturi mixte, cum ar fi radiantul – pot intensifica culoarea galbena în diamante care se afla spre capatul inferior al scarii de gradare a culorilor de la D la Z. Atunci cand sunt modelate cu atentie, ca taieturi radiante, multe pietre de culoare galbena – numite la un moment dat „cape” – pot deveni galbene fanteziste atunci cand sunt privite cu fata în sus. Aceasta îmbunatatire perceputa a culorii creste pretul per carat. Ca un beneficiu suplimentar, stilul radiant ofera un randament mai mare din brut decat o taietura rotunda standard.
Diamantele de culoare fantezie sunt adesea taiate în forme fancy.
Carat
La fel ca în cazul diamantelor din gama normala de culori D-Z, diamantele mari de culoare fantezie sunt mai rare si mai valoroase decat cele mici.
Inelul Vagabonde Jaune prezinta mici diamante albe si galbene care înconjoara un diamant galben de 10,81 carate. – Inel Vagabonde Jaune © 2011 Fabergé Ltd
- Articol si poze GIA.com