Diamantul/ele, cunoscut deasemenea ca cel mai bun prieten al femeilor si fiind cel mai dur material din lume este de fapt o formatiune de atomi de carbon. Diamantul nu este singurul format din carbon, insa este singurul care modul cum sunt aranjate moleculele de carbon sunt intr-o perfecta aliniere.. Este una din formele de existenta ale carbonului pur. Diamantul este un mineral si deasemenea o piatra pretioasa.
Cristalizarea diamantului este in sistem cubic si poate atinge o duritate de 10 pe scara lui Mohs. Duritatea diamantului variaza in functie de puritatea acesteia. Fiind atat de dur singurul material care taie sau slefuieste un diamant este un alt diamant.
De la aceasta duritate vine si numele lui, cu origine greaca (adamas), traducandu-se: de neinvins, indistructibil. Primele diamante au fost descoperite in ani 800 i.Hr, iar primele inscrisuri apar in preajma anilor 298 i.Hr., urmand ca dupa 30 de ani sa soseasca pentru prima data in Europa.
Prima data diamantul a fost folosit ca bijuterie in coroana reginei Ungare in anul 1074 si abia in 1456 diamantul a fost fatetat pentru prima data. (primele diamante aveau un numar foarte mic de fatete, pana in 12, diferite de diamantul modern ce poate ajunge la 96-112 fatete).
Cu toti stim azi ca diamantul este folosit pentru inelele de logodna, insa putin stiu ca aceasta traditie a aparut acum mai bine de 540 ani cu ajutorul lui Maximillian de Austria care a daruit un astfel de inel Mariei de Borgogna.
In 1948 aparea celebra fraza “Un diamant este pentru totdeauna” de la acum celebrul Frances Gerety
Din 1888 si pana in present sunt descoperite numeroase zacaminte de diamante in jurul lumi, insa cele mai notabile se afla in Africa. Ne existand multe reguli si reglementarii in aceea perioada multe dintre fondurile obtinute din vanzarea acestor pietre rare si deosebite, erau folosite la finantare activitatilor ilicite.
In Mai 2000 se creeaza Procesul Kimberley, si este votat de O.N.U. in iulie acelasi an impunandu-se astfel un control riguros al comertului cu diamante pentru a reduce si combate utilizarea acestora in sustinerea razboaielor din Africa. (si alte pietre pretioase sunt supuse acestui regim). Citeste Surse Etice
Diamantele sunt foarte “batrane” , cele tinere avand o varsta de cateva sute de milioane de ani, iar cel mai vechi pot ajunge pana la 3 miliarde de ani, insa in cazul diamantelor vechimea lor nu va influenta valoare lor.
Ca sa intelegem ce stabileste valoarea diamantului, trebuie sa intelegem cum este el evaluat.
Modul de evaluare al diamantelor a fost perfectionat si implementat de G.I.A. (Geology Institute of America) in ani ‘50, astazi acesta fiind standard-ul la nivel Mondial pentru evaluarea Diamantelor.
Au fost stabile 4 caracteristici principale de valorificare si stabilire a pretului unui diamant. Cel 4 sunt:
- Cut (taietura)
- Clarity (claritatea)
- Color (culoarea)
- Carat (caratajul)
De aici si denumire lor, cei “4-C”.
- Caratul
Vom incepe cu Carat (caratajul). Acest element reprezinta nu dimensiune cum majoritate tind sa creada, ci greutatea diamantului. Diamantele se masoare in puncta, iar 100 de puncte reprezinta 1 carat.
1 carat ca masa de greutate este egal cu 0.200 grame, ceea ce inseamna ca pentru a avea 1gr de diamante este necesar sa avem o piatra sau pietre cu valoare de 5carate (500 puncte). La achizitia diamantului pretul va fi influentat de carataj, in special de caratajele ‘magice’ (0.25ct; 0.50ct; 0.75ct; 1ct; etc). Aceste valori sunt considerate ‘magice’ dintr-un motiv un pic banal dupa parerea noastra, insa acesta este. Un comparator de diamante mereu va cere un diamant de 0.25ct (1/4) sau 0.75ct (3/4), exista aceasta tendinta generala pentru numerele rotunde. Prin urmare taietori de diamante incearca sa obtina aceste carataje perfecte, si pot fi observate sarituri semnificative de pret la intre caratajele rotunde. Insa diferenta fata de un diamant putin mai mare 0.27ct de exemplu este insemnifianta sau egala cu zero.
Noi mereu spunem astfel: 1. Stabileste marimea diamantului ideal; 2. Achizitioneaza diamantul care este in bugetul tau acum; 3. In timp foloseste Politica de Upgrade pentru a ajunge la marimea diamantului ideal.
Cand consultantul SempOro va discuta cu dumneavoastra va va putea ajuta in alegerea caratajului ideal pentru dvs in acest moment.
- Culoare
Culoare (sau mai corect lipsa culorii) imparte diamantele in 2 grupe principale:
- Incolore
- Fancy
Categoria Incolore noteaza nuantele de culoare ce apar in diamant de la D la Z (A, B si C nu sunt folosite). Unde D este considerat a fi lipsit de culoare iar Z are o nuanta galben/maronie.
Toate Diamantele cu nuanta mai inchisa decat Z sunt considerate Fancy.
Valoare diamantului este mai ridicata cu cat este mai aproape de gradare D si semnificativ mai scazuta la valoare Z. Diamantul capata o nuanta galbuie (calda) incepand cu litera J.
Culoarea diamantului trebuie aleasa si in functie de montura in care va fi plasat. Acest lucru fiind spus daca preferati aur alb atunci va este necesar un diamant gradat D-J, iar in cazul in care urmati sa il motati in aur galben atunci se recomada un diamant cu grad J-N
Diamantele din gama O-Z sunt deja diamante colorate.
Clasare Diamantelor in functie de culoare:
Diamantele Fancy – COLORATE
Diamantele în culori speciale, unice sunt numite oficial “Fancy”, fanteziste, și sunt foarte rare. Ele nu fac parte din scala standardizată a culorilor diamantului. Cele mai rare culori sunt roșu și violet, precum și combinațiile acestor 2 culori.
În categoria diamantelor Fancy intră renumitele diamante albastre (“Hope”), (“Dresden”), galben-portocaliu (“Incomparable”), roșii (“Hancock”) sau roz (provenite din mina australiană Argyle). Tot aici se incadreaza si diamantele maro, facute cunoscute de compania LeVian si recunoscute azi ca Chocolate Diamonds.
- Claritate
Claritatea diamantului face referire la gradul de impurități pe care îl poate avea acel diamant.
Doar aprox. 5% din diamantele naturale găsite sunt pure și au totodată o mărime corespunzatoare unei foarte bune valorificări. Specialiștii denumesc aceste impurități, “incluziuni” insa noi preferam sa le numim “Semne din nastere”. Ele sunt unice fiecarui diamant, precum amprentele degetelor noastre.
La evaluarea diamantului se va tine cont nu doar de numarul acestor “semne de nastere” dar si de locatia si tipul lor. Cu cat exista mai putine astfel de semne cu atat diamantul este mai valoros.
- Cut (Tăietura)
Multi cand se gandesc la taietura (cut) au in minte forma diamantului (rotund, patrat, emerald, para, etc.) In mare majoritate a cazurilor forma nu influenteaza pretul diamantului semnificativ, exceptia este pentru forme deosebite precum: inima, princess, s.a.m.d. Aici influenta pretului este data de materialul pierdut prin taiere, ce reduce greutatea finala a dimantului.
Cand vorbim de Taietura ca si element de evaluare a diamantului se face referire la proportiile si finisajul sau. Tot aici este pentru prima data cand mana omului contribuie la valoare diamantului. Datorita acestui fapt in general acest “C” are si cea mai mare pondere in valoarea finala a diamantului.. Taietorul/Slefuitorul este cel care ii ofera diamantului stralucirea pe care noi o cautam si o dorim.
Un diamant taiat incorect va pierde din calitatile de reflexie a luminii ceea ce ii va deprecia valoarea. In taiere sunt folosite formule matematice precise si exacte.
Cea mai cunoscută și mai răspândită tăietură a diamantului este briliantul rotund. Briliantul clasic comportă 57 fațete.
Forme
Forma este rezultatul final al procesului de tăiere și șlefuire a diamantului. Există numeroase forme:
Acum stiind toate acestea noi vrem sa mai adaugam inca ceva:
- Al 5-lea C – Credibilitate – SempOro garanteaza pietre de calitate montate si setate in materiale de calitate, executate strict de personal calificat in conformitate cu standardele internationale. Stam in spatele acesteia cu garantia calitatii prin oferirea Garantiei pe Viata pentru defecte de fabricatie la toate piesele noastre.
- Ultimul C dar nu cel din urma – Certitudine – SempOro va va prezenta toate caracteristicile, tratamentele si orice alte informatii legate de diamantul/diamantele dumneavoastra. Toate diamantele de la 0.01ct pana la Xct vin insotite de Certificarea SempOro, unde veti regasi toate caracteristicile specific diamantului/lor dvs.
Va invitam sa ne contacta-ti pentru mai multe informatii, iar daca doriti sa invatatii mai multe despre aceste minunate pietre pretioase va invitam sa ne urmariti pe YouTube, Facebook si Instagram.