Aceasta colectie include o paleta de frumoase perle de cultura. Pe langa perlele de cultura rotunde, albe si aurii, exista un sirag de perle albe rotunde bine asortate si un sirag de perle cu culori pastel, ovale.
Calitatile care determina valoarea generala a unei perle naturale sau de cultura sau a unei bijuterii de perle sunt marimea, forma, culoarea, luciul, calitatea suprafetei, calitatea sidefului si pentru bijuteriile cu doua sau mai multe perle, potrivirea.
Dimensiune : Atunci cand alti factori valorici sunt egali, perlele mai mari sunt mai rare si mai valoroase decat perlele mai mici de acelasi tip.
Molusca, ce produce perle cultivate in Marea Sudului este mai mare decat molusca, care produce perle cultivate de apa sarata japoneza. Acest fapt duce la un potential mai ridicat al aparitiei perlelor de dimensiuni mai mari. (poza preluata GIA.com)
Perlele de cultura vin intr-o varietate de dimensiuni, iar perlele cultivate din Marea de Sud sunt ravnite pentru dimensiunile lor mari. – (poza preluata GIA.com, Paspaley).
Forma : Rotundul este cea mai dificila forma pentru cultura, facandu-l cea mai rara forma de perla cultivata si – daca toti ceilalti factori sunt egali -, de asemenea, in general cea mai valoroasa. Exista totusi exceptii. Perlele cultivate cu forma de para, ovala sau baroca (de forma neregulata) sunt, de asemenea, foarte apreciate de iubitorii de perle.
Diferitele tipuri de perle sunt montate pe siraguri atunci cand se clasifica forma. Perlele de apa sarata japoneze cultivate sunt mentinute la cele mai stricte standarde de forma. De sus in jos, aceste siraguri sunt clasificate ca forma rotunda, aproape rotunda, semi-baroca si baroca. (poza preluata GIA.com)
Culoare : Perlele naturale si de cultura apar intr-o gama larga de nuante. Exista nuante calde precum galben, portocaliu si roz si nuante reci precum albastru, verde si violet. Perlele au o gama larga de tonuri, de la deschise la inchise. Culorile perlelor tind sa fie estompate, cu o calitate subtila.
Aceste perle de cultura japoneze prezinta culoarea alba pe care majoritatea consumatorilor o asociaza cu perlele. – (poza preluata GIA.com, cu amabilitatea Paljoue International Inc.)
Perlele cultivate pot veni intr-o varietate de culori uimitoare. Aceste perle de cultura sunt de apa sarata din Tahiti si au o intensitate a culorii care este aproape ca luminile de neon. – (poza preluata GIA.com, cu amabilitatea lui Frank Mastoloni & Sons, Inc.)
Culoarea perlelor poate avea trei componente. Bodycolor (Culoarea corpului perlei) este culoarea generala dominanta a perlei. Tonul culori este una sau mai multe culori translucide care se afla peste culoarea corpului unei perle. Orientul este o stralucire de culori curcubeu irizate pe sau chiar sub suprafata unei perle. Toate perlele prezinta culoarea, insa numai unele prezinta tonuri, orientari sau ambele.
Aceste perle naturale din Polinezia Franceza au o culoare gri inchis pana la negru. Perla din mijloc prezinta orientul roz si verde, in timp ce tonul perlei din stanga este in mare parte verde.
Legea cererii si ofertei determina valoarea anumitor culori de perle la un moment dat. Daca rezervele de perle de inalta calitate care prezinta o culoare preferata sunt scazute, preturile lor pot creste la niveluri neobisnuit de ridicate. Alti factori complexi, precum tendintele modei si traditiile culturale, pot influenta preferintele culorilor. (poza preluata GIA.com)
Luciu : Dintre cei sapte factori de valoare perla, luciul ar putea fi cel mai important. Luciul este ceea ce confera unei perle naturale sau de cultura frumusetea sa unica.
- Excelent – Reflexiile apar stralucitoare si clare
- Foarte bine – Reflexiile apar stralucitoare si aproape ascutite
- Bine – Reflexiile sunt luminoase, dar nu ascutite, si usor neclare in jurul marginilor
- Corect – Reflexiile sunt slabe si neclare
- Slab – Reflexiile sunt slabe si difuze
In cadrul unui tip de perla, atunci cand alti factori valorici sunt egali, cu cat luciul este mai mare, cu atat este mai valoroasa perla.
De sus in jos, aceste perle japoneze de cultura prezinta un luciu excelent, foarte bun, bun, corect si slab. Diferentele in claritatea reflexiilor dintre fiecare sirag sunt subtile, dar inca vizibile. (poza preluata GIA.com)
Perlele cultivate de apa sarata din Marea de Sud au adesea un frumos luciu satinat. – (poza preluata GIA.com, cu amabilitatea regelui Plutarco, Inc.
Calitatea suprafetei: la fel ca pietrele colorate, majoritatea perlelor nu ating niciodata perfectiunea. Unele pot prezenta abraziuni care arata ca o serie de zgarieturi la suprafata, sau o sectiune aplatizata care nu afecteaza forma sa de baza sau o creasta neregulata care arata ca o cuta sau un rid.
Daca caracteristicile suprafetei sunt numeroase sau severe, acestea pot afecta durabilitatea perlei si pot deprima sever valoarea acesteia. Caracteristicile suprafetei au un efect mai mic asupra frumusetii si valorii perlei daca sunt putine la numar sau daca sunt suficient de mici pentru a fi ascunse de o gaura sau de montare.
Calitatea sidefului: Luciul si calitatea sidefului sunt strans legate. Daca nucleul este vizibil sub nacru sau daca perla are un aspect plictisitor, cremos, puteti presupune ca sideful este subtire. Acest lucru afecteaza luciul, precum si durabilitatea perlei.
Calitatea buna a nacarului duce adesea la un luciu atragator, precum luciul acestor frumoase perle de cultura tahitiene multicolore. – (poza preluata GIA.com, cu amabilitatea Armand Ascher Pearls, NY)
Potrivire : designerii de bijuterii amesteca uneori in mod deliberat culori, forme si dimensiuni pentru efecte unice, dar pentru majoritatea siragurilor de perle, cercei sau alte bijuterii cu mai multe perle, perlele ar trebui sa intruneasca toti factorii de calitate.
Sirag de perle cultivate albe din Marea de Sud este potrivita pentru toti factorii valorici. Chiar si cu nuantele sale asortate, siragul multicolor este, de asemenea, considerat bine asortat.
(poza preluata GIA.com, prin amabilitatea Armand Ascher Pearls, NY)